Z czego i jak robi się lody. Lody należą do najpopularniejszych i zarazem najsmaczniejszych deserów. Co interesujące, coraz chętniej sięga się po nie nie tylko późną wiosną czy latem. Orzeźwiający lodowy deser znakomicie sprawdza się i podczas jesiennej chandry, i podczas srogiej zimy.
Z pewnością wynika to z faktu, że pojawiają się coraz to nowe smaki, które jednak nie wyparły cieszących się powodzeniem od dekad lodów waniliowych, śmietankowych, czekoladowych czy pistacjowych. A jak produkuje się lody?
Mimo coraz większej świadomości konsumentów gros sprzedaży stanowią lody, które można nazwać przemysłowymi. Proces produkcji w ich przypadku jest maszynowy i nie ma tam miejsca na inwencje własne cukiernika. W fabrykach lodów cały proces produkcji odbywa się automatycznie.
Człowiek dostarcza tylko surowce, z których powstaje lodowa masa. Więcej – mleko czy woda dozowane są automatycznie. Składniki wykorzystywane do produkcji lodów na dużą skalę trudno nazwać naturalnymi.
Owszem, dodaje się jogurt, mleko czy koncentraty owocowe. Ale ponadto receptury opierają się na emulgatorach, sztucznych barwnikach i konserwantach. To ostatnie na pozór mogą dziwić, skoro niska temperatura jest znakomitym środkiem konserwującym. Jednak patrząc na długi termin przydatności takich lodów, otrzymuje się wyjaśnienie pozornego paradoksu.
Lody rzemieślnicze
Lody rzemieślnicze od przemysłowych różnią się zarówno procesem produkcji, jak również składnikami. Oczywiście współczesne lodziarnie rzemieślnicze nie są manufakturami, w których nie korzysta się z maszyn.
Do wytwarzania lodów wykorzystuje się między innymi:
Jak robi się lody
Produkcja lodów rzemieślniczych w całości lub w dominującej części opiera się na składnikach naturalnych. W stu procentach naturalne są między innym lody owocowe (także sorbety), lody waniliowe (z dodatkiem prawdziwej wanilii zamiast etylowaniliny) czy lody czekoladowe (z naturalnym kakao). Warto mieć świadomość, że niektóre nietypowe smaki – np. lody snickersowe – będą zawierać niewielki procent dodatków, jakie dominują w lodach przemysłowych.
Lody rzemieślnicze, mimo że zauważalnie droższe od przemysłowych, mają lepszy smak, aromat i urzekają konsystencją. Nie są też nadmiernie napowietrzone. Soki i pulpy owocowe, prawdziwe płynne mleko i śmietana, naturalne przyprawy, drobinki suszonych owoców czy jogurt – łącząc to w całość, można otrzymać przepyszny orzeźwiający deser.
O ile w fabrykach za receptury odpowiadają osoby pracujące w laboratoriach oraz specjaliści od marketingu, to w niewielkich cukierniach o ofercie decyduje wyobraźnia cukiernika. Wyobraźnia połączona ze świadomym doborem składników i chęcią do eksperymentowania. Także tradycyjne smaki dzięki kunsztowi pracownika i wysokiej jakości składnikom smakują dużo lepiej. Chcąc sprawdzić, co mają do zaoferowania najwyższej jakości lody rzemieślnicze, wystarczy spróbować coś z oferty lodziarni Krowa w Waflu. Oczywiście z czasem będą pojawiać się nowe smaki, także dla wegetarian czy wegan.
Zobacz również: