Podstawowe surowce do produkcji lodów naturalnych. Staranne przygotowanie wszystkich składników będzie kluczem do pysznych, naturalnych lodów. Właściwa proporcja oraz świeżość składników to również najwyższy priorytet. Dobranie odpowiednich proporcji zapewni perfekcję, ale zagwarantuje również kremowy smak. Sprawdzona formuła zapewni niepowtarzalność smaku. Wymienione powyżej świeże składniki tyczą się nie tylko do owoców, ale również do mleka, które jest podstawą naturalnych lodów.
Warto zauważyć, że mleko musi być świeże lub może być pasteryzowane, ale nie może być sproszkowane! To samo dotyczy kremu. Największym błędem przy robieniu lodów jest stosowanie składników niskiej jakości.
Jak powstają lody jadalne?
Czym tak naprawdę są naprawdę dobre lody? To nie tylko wysokiej jakości produkt mleczny. Jaka jest rola cukru, stabilizatorów i wody? Poniżej znajduje się przegląd podstawowych składników ulubionego naszego deseru.
Rzemieślnicy to nie tylko ludzie, którzy produkują lody. Są również artystami, którzy łączą różne smaki, tworząc niesamowite dzieła. Przy tworzeniu smaków bardzo ważnym czynnikiem jest wybór surowców. Recepturę tworzy odpowiednie połączenie wszystkich elementów. Te łamigłówki muszą być bardzo starannie ułożone, aby uzyskać zadowalające rezultaty. Tylko najwyższej jakości surowce pozwalają na wytwarzanie lodów zgodnie z aktualną technologią. Znalezienie tanich alternatyw lub pójście na skróty zawsze kończy się w ten sam sposób, czyli utratą klientów.
Głównymi surowcami używanymi do produkcji lodów są:
Wszystko to musi być odpowiedniej jakości oraz przechowywane i przetwarzane we właściwy sposób, zgodnie z aktualną technologią oraz wiedzą. Nie można sobie pozwolić nawet na najmniejszy błąd, ponieważ może to zagrozić złej jakości naszych wyrobów.
Których warto unikać?
Głównym składnikiem wszystkich lodów naturalnych jest oczywiście mleko i śmietanka. Wbrew opiniom powinny być one niepasteryzowane? Dlaczego? Pasteryzacja powoduje uszkodzenie białek, co przekłada się na pogorszenie jakości mieszanki a w rezultacie na gorszy smak naszych lodów. Generalnie lody naturalne powinny nie zawierać sztucznych, czyli nienaturalnych składników. Niestety coraz częściej można spotkać się z terminem „lody naturalne”, który to jest bardziej chwytem marketingowym niż prawdziwą rekomendacją. Pamiętaj, że wybierając lody ze sklepu kieruj się na te produkty, które mają najkrótszy skład. Im jest on krótszy, tym jest większe prawdopodobieństwo, że w składzie nie znajdziesz dodatkowych nienaturalnych składników.
Szczególnie popularnym ostatnio zamiennikiem cukru przed producentów jest syrop glukozowo-fruktozowy. Często pojawia się on w rozmaitych produktach, także w lodach. Jest on znacznie tańszy od tradycyjnego cukru i również lepki, przez co jest o wiele wygodniejszy w dozowaniu. Chcąc jednak wybrać najbardziej naturalne lody, kieruj się wyłącznie brakiem tego składnika w ogólnym składzie produktu. Najbezpieczniejszy będzie zwykły cukier, chociaż coraz częściej wykorzystuje się również do słodzenia miód.
Pamiętaj, że to tylko od Ciebie wyłącznie zależy, które produkty wypełnią Twój sklepowy koszyk. Kieruj się przede wszystkim prostym, jasnym składem oraz unikaj wszelkich zbędnych i nienaturalnych dodatków. Jeśli jednak chcesz mieć pewność co do jakości naturalnych lodów, to koniecznie zajrzyj do nas! Manufaktura lodów Krowa w waflu oferuje produkty wyłącznie najwyższej jakości. Składniki wykorzystywane w naszych lodach są wyłącznie świeże oraz mają wiadome pochodzenie. Jeśli szukasz więc zarówno bardzo smacznych, ale przede wszystkim naturalnych lodów, to koniecznie zajrzyj do naszych lokali.
Zobacz również: