Maszyny do robienia lodów. Wraz z upływem ciepłych dni, pojawia się coraz większe zapotrzebowanie na lody. Z dnia na dzień, rosną temperatury, a zatem schłodzenie się pysznym lodem to idealna sprawa. Masowe produkowanie lodów to już przeżytek, konsumenci poszukują tradycyjnych lodów, tworzonych z najwyższej jakości składników. Lody rzemieślnicze podbijają rynek, jednakże ich produkcja także wymaga wkładu własnego, a zakup maszyn do konkretnych lodów jest uzupełnieniem każdej lodziarni. Zatem jakie maszyny są niezbędne, aby prowadzić lodziarnie, aby zadowolenie wśród klientów wciąż rosło? Z naszego artykułu dowiesz się, co potrzebne jest na start.
Podstawowa wiedza teoretyczna do tworzenia lodów własnej produkcji jest wręcz wymagana. Pasjonaci w swojej dziedzinie udoskonalają stale swoje wyroby, a więc z takową wiedzą warto się zapoznać. Setki przetestowanych przepisów, aż w końcu uda nam się natrafić na ten idealny. Warto rozwijać się stale w swojej pasji tworzenia i zaskakiwać klientów co i rusz przepysznym smakiem, a może i nowym dodatkiem? Co ważne! Nigdy nie warto chodzić na skróty! Najlepsze lody będą cieszyć się renomą, Twoja lodziarnia będzie polecana. Trzymaj się swoich smaków oraz składników najwyższej jakości, oraz świeżości.
Pyszne lody, orzeźwiające desery różnego rodzaju to idealna forma orzeźwienia na upalne dni, których nam nie brakuje. Maszyny do lodów oprócz niezbędnych składników to podstawa. Potrafią one skutecznie ułatwić nam pracę, a także poniekąd ją udoskonalić. Zatem w jakie maszyny do robienia lodów należy się zaopatrzyć? Podpowiadamy nasze must have.
Robienie lodów za pomocą maszyny jest zdecydowanie o wiele bardziej nie tylko nowoczesne, ale i również bardziej komfortowe niż lata temu. Zautomatyzowanie robienia lodów to także szybszy proces, niż chociażby ręczne mieszanie lodów. Był to proces dosyć żmudny, gdyż gotową mieszankę lodową trzeba było wielokrotnie mieszać ręcznie, aby zapobiec tworzeniu się grudek. Maszyny do robienia lodów nie mają takiej potrzeby, nie trzeba wielu godzin ręcznego mieszania oraz napowietrzania, a także pasteryzacji czy dojrzewania całej mieszanki. Odpowiednio dobrana maszyna, program oraz przygotowanie składników i cały proces tworzenia lodów jest o wiele prostszy.
Najbardziej znana maszyna do robienia lodów. Samo wytworzenie lodów polega na przygotowaniu płynnej mieszanki, która jest w kolejnym etapie chłodzona, ale i jednocześnie ubijana. Cały proces sprawnie zachodzi i możemy cieszyć się pysznymi lodami.
Pasteryzator wykorzystywany jest przy produkcji mlecznych lodów. Jego główne zadania to ogrzewanie mieszanki lodów do temperatury pasteryzacji. Następnie pasteryzator ochładza mieszankę do temperatury dojrzewania. W międzyczasie cały czas pasteryzator jest odpowiedzialny za mieszanie zawartości całego zbiornika, ma to na celu zniwelowanie możliwości powstawania grudek.
Rozdrabnianie i miksowanie świeżych czy mrożonych owoców może przyprawić o zawrót głowy. Maszyna blendująca raz-dwa upora się z odpowiednią ilością składników. Jest to zdecydowanie must have, jeśli decydujemy się na różne mieszanki smakowe lodów. Usprawni pracę i wspomoże produkcję lodów.
Jeśli korzystamy z pasteryzatora, należy także zainwestować w dojrzewalnik. Po procesie pasteryzacji nastąpić powinno dojrzewanie. Jest to proces wielogodzinny, a polega on na utrzymaniu mieszanki w stałej temperaturze oraz łagodnemu mieszaniu całej zawartości zbiornika.
Przedstawione przez nas maszyny to jedynie podstawowy wybór. Inwestując w nie, warto zastanowić się najpierw jakie lody chcemy tworzyć, czy będą oferowane do nich dodatki, może zmrożone soki, do nich także są dostępne na rynku inne maszyny. Badając rynek, skupiając się na konkretnych klientach lodziarni, można stworzyć klimatyczne miejsce z najlepszymi lodami w mieście. A w Warszawie takie miejsce znajdziecie w manufakturze lodów Krowa w Waflu!
Zobacz również: