(1 Średnia głosów klientów: 5,00 ze wszystkich, którzy głosowali. 5)
Loading... Co to są lody naturalne? Mrożone desery cieszą się niesłabnącą popularnością nie tylko wśród dzieci. Dzięki rosnącemu zainteresowaniu ekologiczną żywnością również lody naturalne zyskują coraz większe grono fanów. Jak powstają i dlaczego tak wiele osób po nie sięga?
Słodkie, orzeźwiające przysmaki cieszyły się popularnością już setki lat temu. Pierwsze wzmianki o mrożonych, owocowych deserach pochodzą sprzed 5000 lat. Wtedy opierały się o kruszony lód, podobny do współczesnych sorbetów. W starożytnym Rzymie lody stanowiły nagrodę dla żołnierzy Aleksandra Wielkiego. Lód sprowadzany z odległych miejsc polewano winem i miodem. Ze względu na wykorzystane składniki i kosztowny proces sprowadzania lodu, na deser ten mogli pozwolić sobie jedynie najzamożniejsi.
lody naturalne
Przepis na lody mleczne, znacznie bliższy temu wykorzystywanemu obecnie przywędrował do Europy wraz z podróżnikiem Marco Polo dopiero w XIII wieku. Technika wytwarzania puszystych smakołyków powstała w renesansie. Jej autorami wcale nie są cukiernicy – smak współczesnych lodów zawdzięczamy włoskim uczonym. Opracowali oni metodę schładzania ubitej masy mleczno-jajecznej, pozwalającej na uzyskanie gotowego deseru w kilkanaście minut.
Polscy koneserzy mrożonych deserów musieli na nie poczekać odrobinę dłużej. Pierwsze próby wprowadzenia tego niecodziennego rarytasu nastąpiły za panowania Augusta III. Ze względu na wysoki koszt składników oraz produkcji, przez wiele lat stanowiły przysmak dostępny jedynie na dworze królewskim. Największą popularnością cieszyły się lody z dodatkiem owoców. Szczególnie lubiane były smaki jabłkowe, malinowe oraz porzeczkowe. Wytwarzanie lodów naturalnych na ziemiach polskich uzależniona była od dostaw lodu zebranego podczas zimy z jezior i stawów. Uzyskane w ten sposób tafle były szczelnie owijane słomą i przechowywane w piwnicach bądź ziemiankach.
Momentem przełomowym dla lodowej historii było wywiezienie przepisu za ocean. Dzięki włoskiej cukierni otworzonej w Nowym Jorku deser ten zyskał szansę na zdobycie większej popularności. Amerykanie zachwycili się mrożonym przysmakiem do tego stopnia, że w połowie XIX wieku powstała pierwsza fabryka lodów. Krótko po tym, do sklepów trafiły domowe maszynki, dzięki którym każda gospodyni mogła samodzielnie przygotować lody naturalne.
Lody naturalne powstają z połączenia najwyższej jakości składników oraz rzemieślniczej metody wytwarzania. Podstawą tradycyjnych lodów jest:
Do masy powstałej z tych składników dodawane są świeże owoce, najwyższej jakości kakao, orzechy oraz bakalie. Dzięki zastosowaniu wyselekcjonowanych dodatków powstałe lody zachwycają naturalnym smakiem.
Sam proces wytwarzania lodów naturalnych jest wielofazowy i starannie zaplanowany. Pierwszym etapem jest przygotowanie śmietankowej bazy. W drugiej kolejności masa jest napowietrzana, aby gotowe lody były miękkie i puszyste. Dopiero wtedy można bezpiecznie wprowadzać dodatki smakowe i stopniowo schładzać lody.
lody naturalne snickers
To, że lody są pyszne, nikogo nie dziwi. Nie każdy jednak zdaje sobie sprawę, że są również zdrowe. Obalić należy pierwszy i podstawowy mit – lody wcale nie są tuczące. Porównując kaloryczność 100 gramów lodów i takiej samej porcji innych słodyczy, można się łatwo przekonać. Lody śmietankowe to jedynie 150 kalorii, a sorbet owocowy mniej niż 100. Jeśli jednak mała ilość kalorii nie jest wystarczająco silnym argumentem, należy wspomnieć, że lody wspomagają odchudzanie.
Opracowano nawet dietę 1500 kalorii, która umożliwia zjedzenie dziennie 200 gramów lodów, kompletnie bez wyrzutów sumienia. Dodatkowo należy pamiętać, że lody przygotowane z naturalnych składników są również źródłem białka oraz witamin. Ten zimny przysmak jest również świetnym lekiem na ból gardła występujący podczas anginy lub po usunięciu migdałków. Zmniejsza obrzęk i przyspiesza gojenie śluzówki. Dzięki gwałtownej zmianie temperatury w jamie ustnej podczas jedzenia lodów organizm dostaje sygnał wymuszający stan gotowości. Dzięki temu poprawia się ogólna odporność i ciało jest lepiej przygotowane na okres jesienno-zimowy.
Masz ochotę na lody, zobacz naszą ofertę: